psoriasiaa.fi

Rakkulainen ihottuma päänassa ja käsissä

Minulla alkoi outo ihottuma päänahassa  pari viikkoa sitten. Keskellä päätä on vetistäviä rakkuloita ja kuivaa karstaa, jotka kutisevat tosi paljon. Kämmenissäni ja sormissa alkoi  elokuussa rakkulainen ihottuma joka oli tosi sitkeässä. Työterveyslääkäri ehdotti PPP:tä diagnoosiksi.

Nyt siis tuo päänahka vaivaa. Lisäksi kynteni ovat tosi kurjan näköiset, yksi kynsi lähti puolittain irti ja ovat juuri sen näköiset kuin kynsipsorissa. Nyt taas alkaa näkymään rakkuloita kämmenissä ja sormien syrjissä ja kärkinivelten kohdalla.

Lisäksi niveleni ovat huonot, polviproteesi laitettu vuosi sitten ja juuri leikattu vasaravarvas. Sairastan diabetesta, syön verenpainelääkkeitä sekä korkeaan kolesteroliin lääkkeitä. Tupakoin jonkin verran ja olen lievästi ylipainoinen.  Olen 56v. nainen.

Vastaus

Hei, Vaivasi vaikuttavat enemmän ns. infektioekseemalta eli infektioihottumalta kuin psoriaasilta tai palmoplantaaripustuloosilta (PPP:ltä). Palmoplantaaripustuloosi on siis kämmenten ja jalkapohjien märkärakkulatauti. Infektioekseema ei ole infektio, mutta sen syy tunnetaan huonosti. Mahdollisesti kyseessä on elimistön reaktio muille tekijöille, joskus ihotulehdukselle, mutta joskus muullekin. Jostain syystä vaiva on myös yleisempi tupakoitsijoilla. Toki käsioireet voivat olla myös PPP-ihottumaa, jos se kerran sellaiselta näyttää, mutta hiuspohjan oireiluahan se ei silloin selitä. Valitettavasti usein vasta ajan kanssa voidaan päätyä varmaan diagnoosiin. Ystävällisin terveisin Rafael Pasternack Ihotautien erikoislääkäri